A címerünk…

Kék Község címere vágással osztott hasított talpú egyszerű vonalú pajzs. A pajzsfő ezüst mezőjében balra repülő kék színű madár és zöld vízi növényzet látható. A pajzstalp első két felében jobbra ezüstszínű hal úszik, a másik kék mezőt három ezüst hullám tagolja. A címer fő motívumai a mondán és a valóságon alapulnak, melyből községünk neve eredhet.

Címer

A motívumok történelmi és földrajzi indoklása:

  • A monda szerint valaha itt röpködött a Rétközben egy különös kék farkú madár, mely itt hullatta el gyönyörű tollait. A református egyház régi pecsétjén is felfedezhető a madár rajza.
  • Feltételezhető, hogy káka vízinövényből származik a község neve. Első írásos említésünk 1268-ban: Kaak.
  • A másik elem az úszó hal, valóság. A község pecsétjén is szerepelt 1838-1878 között. Határunkban egykor 11 halastó volt. A Tisza szabályozása előtt áradáskor idáig is eljutott, és hozta a halat
  • A 3 ezüsthullám a belvízelvezetésre, a csatornázásra utal. A kék szín variálása a kompozíciós elemekhez igazodik és egyben jelkép is.

A címert Bobik Jánosné tanárnő tervezte 1998-ban a község első okleveles említésének 730. évfordulójára. Lektorálása megtörtént, a képviselőtestület 2001-ben alkotott rendeletet a község címerének és zászlajának használatáról.