ÉPÜLETENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉS VETTE KEZDETÉT A KÉKI KÖZÉPÜLETEKBEN

Kék Község Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében benyújtott pályázatával támogatást nyert el a településen található középületek épületenergetikai fejlesztésére. A Kohéziós Alap támogatásával megvalósuló projekt bruttó összköltsége 145.173.700.-forint.
A középületek (Községháza, Művelődési Ház, Nyugdíjas Klub, Általános Iskola) energetikai fejlesztése azért vált szükségessé, mert a nem megfelelő homlokzati szigetelés és az elöregedett nyílászárók miatt fűtési időszakban nem volt gazdaságos a fenntartásuk.
A KÉK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÖZÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE című és KEOP-5.7.0/15-2015-0106 azonosítószámú pályázat hozzásegíti a települést ahhoz, hogy ne csak komfortosabb, hanem olyan környezetbarát és energiatakarékos intézményekkel gazdagodjon, amelyek fűtése jóval olcsóbb és hatékonyabb lesz. Európai uniós forrás hiányában az intézmények energetikai korszerűsítése nem lenne megoldható, hiszen ezt Kék település nem tudná finanszírozni.
A projekt során az épületekben kicserélik a külső nyílászárókat, a homlokzatot, a födémet pedig szigeteléssel látják el. Így jelentősen csökkenni fognak a fűtésből adódó fenntartási költségek valamint kisebb lesz az energiafelhasználás. Az energia megtakarítás mellett fontos szempont volt a környezetvédelem annak érdekében, hogy csökkentsék a fosszilis energiahordozók felhasználását és ezzel együtt az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A beruházás az Európai Unió támogatásával a Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból kerül finanszírozásra.